Румъния готова да приеме масова бежанска вълна от Украйна

Страната вече има план за действие в подобна ситуация
15 фев 2022 16:41, Елка Василева
29
Румъния готова да приеме масова бежанска вълна от Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Румъния е подготвена за възможна бежанска вълна от Украйна, увери пред телевизия Антена 3 министърът на вътрешните работи Лучиан Боде, съобщава информационният сайт Зиаре.

Според САЩ Русия може да нахлуе в Украйна във всеки момент.

Още по темата
Румъния е готова да приеме масова бежанска вълна от съседната държава.

Местата за временно настаняване в окръзите в зоната на румънско-украинската граница са инвентаризирани и са идентифицирани места, където е възможно да се построят бежански лагери, каза Лучиан Боде и увери, че румънското МВР е подготвено за последиците от възможна неконтролирана миграция.

"Румъния е страна член на НАТО и се радваме на всички гаранции за сигурност, които произлизат от този статут. Не сме пасивни наблюдатели на цялото това разгръщане на сили и събития, които се случват в близост до Румъния. (...) Структурите на МВР са подготвени за осигуряването на интегриран отговор на тази криза, включително що се отнася до последиците от възможна неконтролирана миграция", заяви Лучиан Боде.

Министърът посочи за пореден път, че границите на Румъния са сигурни и че Румъния е сигурна страна. Той заяви, че Румъния е съставила план за действие относно възможен бежански поток и че този план ще придобие окончателна форма днес.

"Планът за действие съдържа работни сценарии. Мислим за зоните, от които биха могли да влязат бежанци в Румъния, за граничните пунктове, откъдето би могъл да влезе в Румъния този неконтролиран бежански поток. След това мислим за начина, по който ще бъдат подпомогнати гражданите на други страни. На трето място - концепцията за временно настаняване. Тези лагери за временно настаняване са вече подготвени за използване. Идентифицирахме заедно с местните структури зоните и местата, където биха могли да бъдат разположени, за да имат достъп до електроенергия или да можем да монтираме генератори, да можем да осигурим медицинска помощ в тези лагери", каза румънският вътрешен министър.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 23"Да не би разликата да е в това, че те осъдиха др Чаушеску, а ние правим паметници..." - при тях Секуритате екзекутира Чаушеску, при нас Соломон Паси попречи да има лустация на БКП. Други забележки от евроатлантическите пра'стаци?!
21
1
 
1
 
! Отговори
ROMANIA LIBERA преди 2 години
Достойна позиция! Прочее, Румъния отдавна надмина южния си съсед...Да не би разликата да е в това, че те осъдиха др Чаушеску, а ние правим паметници на правешкия тарикат?
20
1
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
Уха, сладка работа. Урсулинка ще пусне няколко милярда да посъберат съгрешили юдеи.
19
3
 
1
 
! Отговори
В Румъния преди 2 години
се обсъжда възможността за приемане на работници от Виетнам. Информация от Știrile protv.
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците цивилните граждани няма за кво да бягат,а ще се радват даже на руската армия освободителка!!
17
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
За територията между Полша и Холандия - само косовски трафиканти на органи и дрога! Колкото по-бързо бъде затрита - толкова по-добре за човечеството!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те пък бежанците, ако изобщо има такива будали, ще тръгнат да отиват в Румъния ли?! Хаха напразни надежди! Все едно ние да кажем че ще приемем бежанци от Италия, да речем.. Кой ще тръгне да живее в такива бедни обрулени страни? Друго си е да идеш на помощи в Германия, Холандия, Белгшя... Те бежанците много добре знаят
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много искат да приемат бели хора. Дадоха им черни хора да приемат, те не искат. И Германия ще приеме бели хора от Украйна. 10 милиона ще приеме, за да намали процентът на черните хора.
14
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
В случая и аз съм за прием на етнически българи, но защото са по-българи от некадърните и мързеливи европро'стаци като теб.
13
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 7"Евентуалното приемане на бежанци от Украйна, би направило доста голяма услуга на пазара на труда" - абе цър'вул европеиден, пазарът на труда е устойчив, ако работодателите плащат нормални заплати, а не ако непрекъснато внасяш бедни роби, дето ще лежат на социалната система на всички. Но де европро'стак като теб да го вдене?!
12
0
 
13
 
! Отговори
i'm преди 2 години
Напротив хитро! Вместо да си напълнят държавата с афганистанци, сирийци, иракчани и всякакви подобни близко-източни субекти, ще си компенсират демогравските липси със славяни-християни "бели хора" с две думи. Мисля, че тази перспектива е далеч по-добра от алтернативната
11
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
като се хващат на глу=пос-ти-те на зеленски сега да се скитат немили недрагиникои няма да ги напада хаиде сега да видим власите как ще ги обгрижват
10
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
"Не сме пасивни наблюдатели..." - видяла жабата... и тнт приказките за вашингтонските слуги. Малко неща са по-гну'сни от мекотело, нагъл връзкар.
9
1
 
1
 
! Отговори
kirasirrav преди 2 години
към haha - ами да ти кажа маса украинци се мъчат да докопат и румънски паспорт ( от граничните райони главно , също молдовци ) - хватката е че с него стават от ЕС и плъзват из Европа, не си ли срещал разни румънци навсякъде, е те много от тях всъщност не са много-много румънци ама западняците не ни разбират твърде системите (и имената )
8
1
 
1
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Малии.. и комшиите ги хвана "треската"! -))) Явно този вирус е по-силно заразен щом и маските не помагат! Вай, вай... -))) Е, аз викам и ние да се подготвим, но само за неомъжени Окраинки от 19 до 23-24 годишна възраст! Нема лошо.. -)))
7
1
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Набираме "***" които да тролят в подкрепа на САЩ,при интерес пишете и ще установим контакт!Херо Мустафа развърза кесията повече от доволно !
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румъния е готова, а България дреме ли дреме. Отново показва е че нямаме никаква социална политика. Евентуалното приемане на бежанци от Украйна, би направило доста голяма услуга на пазара на труда, след време... Така или иначе страдаме от недостиг на човешки ресурс. Д Ане говорим че в Украйна има над 200 хиляди души с Български паспорт.
5
1
 
1
 
! Отговори
haha преди 2 години
Освен правителството в Киев, забогателите нацита и западните посолства които имат нямат 10000 души, кой друг би отишъл в румъния... Тия се правят майтап ...
4
1
 
7
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
и аз съм готов да приема млади украинки в знак на солидарност ,мъжете могат да останат и да умрат за украину :)!
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия можела да нахлуе всеки момент това го чуваме от седмица